söndag 10 februari 2013

Äppeltosca

Ingredienser:
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 krm vaniljessens (alt. 2 tsk vaniljsocker)
2 äpplen
½-1 tsk kanel

Toscaglasyr
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g skivad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Blanda i mjöl och vaniljessens och rör till sist i det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform.
4. Skala äpplena, dela och kärna ur dom. Skär dom i tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.
5. Grädda kakan i ca 25 minuter. Ta ur kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
6. Toscaglasyr: Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör noga. Häll i mjölken.
7. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 8-10 min.
8. Servera den gärna lite varm med en klick grädde eller vaniljsås!


Kommentarer:
Riktigt god och saftig paj/kaka. Jag använde mald vanilj, ett halvt kryddmått och det var lagom. Lät äppelbitarna ligga i kanel och lite socker istället för som i receptet - mest för att jag började med dem och inte ville att de skulle mörkna.

Källa: http://bambi.alltforforaldrar.se/2012/november/himmelsk-appeltosca.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar