lördag 7 april 2012

Chokladcheesecake

Ca 12 bitar
Ingredienser:
Botten: 
250 g double chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör
Fyllning: 400 g cream cheese (Philadelphia eller liknande färskost)
1 burk crème fraiche, 34 % fett
0,5 dl starkt, ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
0,75 dl strösocker

Gör så här:
Botten: Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant.
Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen.

Fyllning: Rör cream cheese och crème fraiche smidigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen.
Bryt chokladen i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad och rör ner i färskostblandningen.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, men stelnar i kylen. Låt svalna och förvara den sedan inplastad i kylen.

Kommentarer:
En rulle Maryland Cookies är 200g så jag drygade ut med hasselnötter. Detta är den ultimata kombon choklad-cheesecake. Tillfredställer båda efterrättsflankerna :-)

Källa: Mia Öhrn, SEB annons på Aftonbladet.se

1 kommentar:

  1. Tror det var en sådan vi blev bjudna på av svägerskan förra helgen (låter väldigt likt iallafall). Mycket god!!
    /Annika

    SvaraRadera