torsdag 26 januari 2012

Sigrids tekakor med linfrön

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl lättmjölk
1½ dl havregryn
½ dl linfrön
½ dl vetekli eller vetegroddar
50 g margarin eller olja
1 msk sirap
7-9 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
salt

Gör så här:
Smula jästen i bunken, rör ut i lite av den kalla mjölken. Blanda resten av mjölken med havregryn, linfrö och vetekli och koka till en gröt. Rör ner fettet så att det smälter. Låt gröten svalna.
Rör ner jästblandningen i gröten. Tillsätt sirap och det mesta av mjölet utblandat med bakpulver. Arbeta ihop.
Dela i 18 bullar och kavla ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg på plåt och låt jäsa ca 40 minuter.
Nagga väl och grädda på 225 grader i 10 minuter.

Kommentarer:
Har bara bakat en gång - återkommer efter nästa försök med lite tankar. Mycket gott var det första gången även om det inte gick att mäta sig med Sigrids original.
Nu är jag lite varm i kläderna och har bakat dessa ett par gånger till. Sist följde jag receptet helt (har ett par gånger bytt ut ett par dl mjöl mot grahamsmjöl). Med lite graham blir kakorna stabbigare - vilket iofs är gott men originalet är mycket bättre :-)

Källa: Sigrid Bäckman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar