onsdag 28 december 2011

Stinas kladdkaka

Ingredienser:
100 g smält smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ tsk vanillinsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl


Gör så här:
Pensla en form med avtagbar botten. Smält smör och låt svalna något. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner smöret varvat med torrvarorna. Häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 160 grader ca 23 min.

Kommentarer:
Vår stående favorit. Garnera med pudersocker när den kallnat om man vill ha den lite snajdigare. Ibland använder vi en påse Ekströms chokladmousse med crisp som topping samt lite strössel.
Senaste varianten är att addera 1 msk lakritspulver (eller 10 turkisk peppar) och att göra en kolafudgesås som hälls över:
2 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
2 msk strösocker
2 msk kakao
1 msk smör
ca 1,5 msk lakritspulver eller 15 turkisk peppar.
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och låt sedan koka ihop under omrörning tills den börjar tjockna, ca 10 minuter. Dra av kastrullen från värmen och rör i smör, kakao och lakritspulver. Rör tills det smält ihop. Blir det för tjockt kan man ha i lite mjölk. Häll över kakan. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering.

Källa: okänd. Såsen kommer från Totalt Umeå v 14, 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar