tisdag 8 augusti 2017

Grytbröd

Ingredienser:
25 g jäst
6 dl kallt vatten
2.5 tsk havssalt
2.5 dl grahamsmjöl
4 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke.
Häll över vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 2 h.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma den till en limpa.
Lägg över en bakduk och låt jäsa i 30-60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ in en gjutjärnsgryta med lock längst ner i ugnen.
När degen är färdigjäst så tar du ut grytan ur ugnen, strö sedan mjöl i botten och lägger ner degen försiktigt.
Lägg på locket och grädda brödet i 25 minuter.
Tag sedan av locket, sänk till 225 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
Tag ut brödet ur grytan när det gräddats färdigt och låt det svalna på galler.

Kommentarer:
Äntligen kommit mig för att prova detta med grytbröd. Receptet kändes enklare än många andra som har jättelång jäsningstid. Mycket gott om än lite jobbigt att skära då det blir rätt hård skorpa. Andra gången provade jag att dra ner till 225 grader och då blev det bättre så det har jag ändrat i receptet. Snåla inte med saltet!

Källa: http://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2015/05/05/grytbrod/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar