söndag 16 oktober 2016

Äppelpaj i portionsform

Ingredienser (6 portionsformar):
125 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
50 g nötter

5 fina svenska äpplen
kanel
ingefära
sirap

Creme fraiche-grädde
2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker (använd äkta vaniljsocker, det smakar så mycket bättre)
saften från 1/2 lime
ev lite florsocker

Gör så här:
Nyp snabbt ihop smör, mjöl och socker. Detta skall bli en smulpaj så det skall vara riktigt smuligt. Grovhacka nötterna och blanda i.
Skiva äpplena fint och lägg dom i botten på pajformarna. Tänk på att äpplena sjunker ihop i ugnen, så du kan fylla nästan hela formen. Pudra kanel och lite, lite ingefära över. Ringla eventuellt sirap över. Täck de skivade äpplena med smuldegen och ha sist över sirapen. Grädda ca 15-20 minuter i 200 grader.
Medan pajerna står i ugnen, vispa grädde och creme fraiche till en riktigt tjock kräm. Smaksätt med vanilj och lime. Tycker du att smaken blir aningens för sur, tillsätt bara lite florsocker.

Kommentarer:
Grymt bra recept! Gjorde det enkelt för mig så jag körde smulet i matberedaren och bytte även ut en halv delciliter mot gramhamsmjöl vilket blev gott. Vi har inte så stora formar så det hade lätt räckt till det dubbla. Denna gång valde vi att göra egen vaniljglass men nästa gång ska jag prova förslaget i receptet (glassen finns här på bloggen under glass, Julglass, fast utan pepparkakorna då :-)

Källa: http://linneasskafferi.se/2009/08/10/varldens-godaste-appelpaj/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar