torsdag 11 augusti 2016

Chokladbollar utan socker

Ingredienser (ca 15 st):
10–12 dadlar
3 dl havregryn
1 ¾ msk kakao
1 dl kokos
¾ dl kokosolja
1 nypa salt
2–3 msk kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokos (eller hackad sötmandel eller hasselnötter)

Gör så här:
Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

Kommentarer:
Här kommer ytterligare ett recept på godsak utan socker. Åter igen är det dadlar som sötar. Smakar förvånansvärt mycket som vanliga chokladbollar men de är kanske lite torrare och smakar mer kokos pga oljan. Kokosflingorna var lite svåra att få fast - nästa gång kanske jag testar att doppa i smält choklad - kan bara bli ännu bättre, tänker jag.

Källa: http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/nyttiga-chokladbollar-utan-socker/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar