söndag 4 maj 2014

Äppel-cheesecake

Ingredienser:

PAJBOTTEN
110 gr rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
SMULTOPPING
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
60 g rumsvarmt smör
1 tsk malen kardemumma

ÄPPELTOPPING
1 msk strösocker
1 1/2 tsk kanel
1 nypa riven muskotnöt
2 stora svenska äpplen

CHEESECAKEFYLLNING
600 g färskost (cream cheese)
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1/2 dl vispgrädde
3 ägg

Gör så här:
Pajbotten
Blanda ihop till en smulig deg. Fördela degen jämt på botten av en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan lätt. Grädda mitt i ugnen i 12 min på 180 grader. Låt svalna helt.
Sänk temperaturen till 160 grader.
Smultopping
Blanda till en smulig deg.
Äppeltopping
Blanda socker, kanel och muskot i en bunke. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda runt allt i bunken ordentligt.
Cheesecakefyllning
Vispa färskost, socker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden och vänd ner äggen ett i taget med en slickepott.
Smöra pajformens kanter och häll i cheesecakefyllningen. Strö äppelbitarna och smultoppingen ovanpå. Grädda cheesecaken i ca 45 minuter. Öppna luckan lite lätt och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ca 20 minuter.
Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt den svalna helt. Låt den sedan stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten. Dra en tunn kniv runt formens kant innan man lossar den. Skölj kniven med varm vatten några gånger under tiden.

Kommentarer:
Ytterligare ett underbart recept som jag kom över på påskafton.Verkar lite bökig att göra och det är visserligen många moment men det var rätt smidigt bara man förbereder alla byttor. Det var lugnt värt det. Supergod och rätt mastig - räcker till många!

Källa: Anna Blind, påsken 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar