söndag 2 mars 2014

Kycklingfrikassé med granatäpple och citron

Ingredienser (6 port):
1 kg urbenade kycklinglår eller kycklingfilé
½ msk salt
½ tsk nyriven muskotnöt
1 msk smör
2 msk mjöl
5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
saft och finrivet skal från 1 citron
2 msk gräslök
Garnering:
1 dl granatäppelkärnor och ytterligare 1 msk finhackad gräslök
Tillbehör:
kokt basmatiris eller pressad potatis

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Skär kycklingen i 2 cm kuber och lägg i en ugnsfast form. Strö över salt och muskot. Blanda noga.
Sätt in formen med kycklingbitarna i ugnen och låt stå i ca ½ timme eller tills kycklingen precis blivit genomlagade. De får gärna ha en svagt rosa ton.
Under tiden, laga såsen. Fräs och rör samman smör och vetemjöl i en tjockbottnad kastrull. Häll på grädden och tillsätt kycklingfond, citron och gräslök. Låt sjuda i ca 5 minuter på medelgod värme under omrörning. När såsen tjocknar och börjar smaka gott, skjut kastrullen åt sidan så länge.
Blanda kycklingen (med steksaft) och såsen i kastrullen. Sjud försiktigt tills alltsammans är varmt. Smaka av.
Vid servering, strö över granatäpple och gräslök. Servera med ris eller potatis samt någon kokt grönsak.

Kommentarer:
Kanonrecept - enkelt och gott. Hade inte granatäpple hemma men det gick fint ändå. Var inte riktigt klart efter 30 min så jag körde nog 5-10 till med varmluften.

Källa: DNs lördagsbilaga #6, 1 mars 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar