söndag 3 november 2013

Långrostad karré med salvia, ingefära och clementin

Ingredienser:
600 g karrékött
½ tsk ingefära
½ tsk kryddpeppar
4-5 salviablad
salt & peppar
1 msk smör
1 msk olja
2 clementiner

skysås:
3 msk kalvfond
1 msk råsocker
2 msk balsamvinäger
1 dl madeira
2 msk smör

garnering: salviablad

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet fritt från senor. Gnid in köttet med ingefära, kryddpeppar, salvia, salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om.
Lägg köttet i en form och pressa över clementinsaften. Baka i ugnen ca 2 timmar till en innertemperatur på 68 grader.
Ta upp köttet och låt vila en stund i folie. Vispa ur formen med några matskedar vatten och häll skyn i en kastrull. Tillsätt kalvfond, råsocker, balsamvinäger och madeira. Koka ca 5 minuter till en simmig sås. Avsluta med att blanka av såsen med smör. Vispa lätt.
Skiva köttet och servera med såsen. Garnera med salvia.

Kommentarer:
Riktigt bra recept. Vi använde en bit kotlett utan ben och detta lämpar sig ypperligt då köttet blev saftigt. Man kan möjligen gå ner till 125 grader då det gick lite väl fort på 150 grader. Salvia var slut på affären men det gick bra utan. Madeira gick inte att hitta i barskåpet men väl sherry vilket också gick förträffligt. Vi hade jordärtskocks/potatispuré till - mmmm....

Källa: Elle Mat & Vin nr 8/2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar