måndag 18 mars 2013

Coq au vin

Ingredienser:
2 kycklingar (c:a 1 kg), 1 stor ungtupp eller 1 större kyckling
1 st gul lök
2.5 st små morötter (2-3st)
1 st purjolök
60 g smör (50-75g)
125 g rökt sidfläsk (100-150g)
1 st flaska rödvin (75 cl)
1.5 st lagerblad (1-2)
0.5 tsk svartpeppar
1.5 tsk tsk timjan (1-2tsk)
0.5 tsk stött rosmarin
2 st vitlöksklyftor
Skalet från 1/4 citron
några persiljestjälkar
10 st schalottenlökar
300 g champinjoner, färska (200-400g)
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
persilja till garnering

Gör så här:
1. Skölj och stycka varje kyckling i 8 delar. Skär fläsket i strimlor.
2. Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
3. Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta. Obs! Tillaga inte coq au vin i en oemaljerad järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten.
4. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar.
5. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling. Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten.
6. Borsta svampen om den är färsk och skölj den om det behövs. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett.
7. Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite svampspad eller vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter.
8. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter.
9. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Servera med kokt ris eller potatis och en blandsallad.

Kommentarer:
För att slippa benslafset tog jag kycklinglårfilé (2 kg) - det blev toppengott. Av platsbrist skippade jag scharlottenlöken - smakmässigt ingen förlust men jag ska låta det vara osagt tills jag gjort den med lök en gång.
Värt att satsa på bra, rökt fläsk - ger mycket smak och karaktär. Har du vägarna förbi DUÅ så rekommenderas deras enrisrökta bacon/fläsk. En annan detalj var skogschampinjoner istället för vanliga och färska kryddor istället för torkade.
Köpte samma vintyp till grytan (fast några tior billigare) som vi drack till och det blev riktigt lyckat. "Finvinet" var en Mont-Redon Réserve, Côtes du Rhône (nr 5461) för en dryg hundring och matlagningsvinet en Terre de Mistral (nr 2167).

Källa: Per Morberg / recept.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar