onsdag 23 januari 2013

Fillimpa

Ingredienser (2 limpor):
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2 ½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
½ dl solroskärnor, eller
krossade hasselnötter
1 dl russin
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser noga. Solroskärnor/hasselnötter/russin är valfritt, brödet blir lika gott utan. Rör därefter ner filmjölk och sirap och blanda väl, till en lös och klibbig smet.

Smöra två 1 ½ liters avlånga brödformar. Strö rågkross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 1 ½ timma.

Kommentarer:
Jag hoppade över russin och hade både solroskärnor och hasselnötter istället. Har även haft valnötter, vilket blev bra. Strö INTE rågkross i botten - det blir för hårt. Det räcker att smöra.
Har även provat att byta ut 1 dl sirap mot 2 dl finriven morot istället. Blir jättebra och om möjligt ännu nyttigare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar