måndag 26 december 2011

Knivmusslor med saffransrisotto

Receptet räcker till 3-4 personer.


Ingredienser risotto:
3 st schalottenlökar (alt 1 rödlök)
1 stor vitlöksklyfta
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 g saffran
7 dl vatten
4 dl arborioris
2-3 dl vitt vin (kan ersättas med mer buljong)
riven parmesan, ca 1 dl
salt, peppar


Ingredienser till knivmusslorna:
en påse knivmusslor, ca 1 kg
1-2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2-3 dl vitt matlagningsvin
1-2 dl buljong


Tillred risotton så här:
Hacka schalottenlök och vitlök fint och fräs på ganska låg värme i olivolja i en kastrull tills löken är mjuk och har blivit lite glansig. Lös buljongtärningarna och saffran i 7 deciliter hett vatten.
Häll riset i kastrullen och tillsätt sedan lite vin i taget, så mycket att vätskan är i nivå med riset. Då vinet kokat in tillsätts mer. Salta och peppra och gör sedan likadant med saffrans-buljongen som med vinet. Rör ofta och tillred på låg värme. Då all buljong tillsatts rörs parmesanen ner.


Tillred knivmusslorna så här:
Skrubba musslorna och se till att de lever (det syns!). Fräs en rödlök och ett par tilltryckta vitlöksklyftor med olivolja och tillsätt efter en liten stund ett par deciliter vin och lite buljong (alternativt bara buljong). När det kokat upp och riktigt varmt tillsätts musslorna. Lägg på locket och låt koka 5 minuter.


Kommentarer:
Risotton blev riktigt bra men skulle behöva något sött för att väga upp vinet - nästa gång provar vi att addera lite honung eller råsocker.


Källa: risotton kommer från risotto.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar