tisdag 11 juli 2017

Fiskgratäng med räkor

Ingredienser (4 portioner):
600 g torskfilé
salt, peppar
1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
1/2 dl vitt vin
3 msk hummerfond
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1/2 msk tomatpuré
1/2 dl hackad dill
1 dl riven ost
500 g räkor med skal

Gör så här:
Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Vispa samman vatten, vetemjöl, vin, fond, crème fraiche, grädde och tomatpuré i en kastrull. Koka upp och tillsätt dillen. Häll såsen över fisken. Strö över ost och sätt in mitt i ugnen i 200° ca 20 min tills fisken är klar.
Skala räkorna och strö dem över gratängen. Servera med lätt kokta primörer, t ex sparris, gröna ärter, morötter och sockerärter.

Kommentarer: Jag skalade räkorna först och kokade en fond på ca 1 dl vatten, 1 dl vitt vin, räkskalen och en schalottenlök. Låt puttra 5 minuter och sila av. Används istället för vin och vatten. Tog bara en knapp matsked hummerfond istället. Hade ingen grädde så det blev ca 3 dl crème fraiche. Snålade på dillen då den inte går hem i alla läger. Det vart riktigt mumsigt och togs emot med glada tillrop.

Källa: http://www.allas.se/festlig-fiskgratang/ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar