fredag 20 november 2015

Fisksoppa utan fisk

Ingredienser (16 port):
500 g gul lök
500 g potatis
750 g morötter
4 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
1/2 dl tomatpuré
2 l vatten
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkad rosmarin
2 fiskbuljongtärningar
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 förpackningar hela tomater (à 400 g)
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör så här:
Skala och skiva lök, potatis och morötter, gärna i matberedare var för sig. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs löken i oljan ca 5 minuter utan att den tar färg i en stor kastrull (5 liter, för 16 portioner). Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ett par minuter.
Tillsätt potatis, morot, vatten, vitlök, timjan, rosmarin, buljongtärning och saffran.
Låt koka upp och låt koka under lock ca 15 minuter eller tills potatis och morot är helt mjuka.
Tillsätt tomaterna och låt koka ytterligare ca 10 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Mixa soppan slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare. Fördela soppan i 4 enlitersförpackningar (för 4 portioner per låda), låt svalna och förvara i frysen.

Vid servering: Häll 1 förpackning (för 4 portioner) tinad soppbas i en kastrull. Späd ev med vatten och smaka av med salt.
Lägg i 300 g torsk- och laxtärningar (för 4 portioner), låt sjuda 3–5 minuter eller tills fisken är klar. Servera gärna med aioli och krutonger.

Kommentarer:
Toppenbas till fisk, skaldjur, avokado, bacon, svamp... bara fantasin sätter gränser för vilken topping man vill ha. Bra att kunna variera då det ju blir några lådor.

Källa: http://www.ica.se/recept/fisksoppa-bas-utan-fisk-719421/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar