söndag 4 oktober 2015

Råsaftcentrifugsrest-bröd

Ingredienser:
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
½ dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4-5 dl fil
ca 4 dl råsaftcentrifug-rester

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en avlång brödform med smör.
Blanda mjölsorterna med salt och bikarbonat. Tillsätt fil och frukt/grönsaksmassan. Rör om så att degen  blir som en klistrig gröt.
Häll degen i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-60 minuter.
Låt kallna på galler.


Kommentarer:
När jag körde min kära råsaftcentrifug för andra gången reflekterade jag över hur slösigt det är att slänga resterna som blir. Efter en snabb googling, hittade jag detta enkla recept som jag modifierat en del och nu provat. Resterna från centrifugen denna gång bestod i en stor morot, fyra äpplen, ett päron och lite vindruvor vilket blev en god juice :-). Jag tog förstås bort kärnhusen då jag planerade att använda resterna.
Brödet blev riktigt bra men behöver minst 60 minuter för att inte bli så geggig. Om man inte vill ha gröna solroskärnor, bör man hoppa över det...

Källa: http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2010/10/23/varldens-enklaste-brod/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar