söndag 27 september 2015

Pilgrimsmusslor med tryffelrisotto

Ingredienser:


Risotto:
½ msk matolja
½ msk smör
½ finhackad gul lök
1,5 dl avorioris
4dl kycklingbuljong
1dl vitt vin
1dl riven tryffelost
zesten (skalet) från ½ citron

Pilgrimsmusslor:
300 g pilgrimsmusslor
3 msk smör
3 tsk mild soja
1 msk färskpressad citronjuice
100 g shiitakesvamp
1 dl strimlad salladslök
olja till stekning
salt och peppar

Gör så här:

Risotto: Blanda vinet med fonden i en kastrull och håll varmt.
Svetta lök och ris i 1 minut utan att det får färg, slå på fond/vin, 1 dl åt gången, låt fonden
försiktigt koka in under ständig omrörning med slickepott. När riset är al dente, lägg upp det på tallrik för att svalna.
Vid servering: värm upp 1dl fond i kastrull, ha i ris, citron-zest och ost och rör tills allt är varmt.

Pilgrimsmusslor:
Bryn smöret. Ta av från värmen och låt svalna något. Rör försiktigt i sojan och citronjuicen. Ställ åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar och fräs hastigt i en het panna med lite olja. Vänd ner salladslöken precis på slutet. Salta och peppra lätt.
Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp en panna med lite olja. Stek musslorna ca 1 minut på varje sida.
Fördela svampblandningen på ett fat. Lägg musslorna ovanpå. Skeda över smöret. Servera genast.

Kommentarer:
Ett hopplock av godsaker. Risotton har jag bytt ut västerbottensost mot tryffelost men all smakrik hårdost går nog bra. Kan tänka mig att även hysta i squash och/eller sparris i svampsteket för att få mer grönsaker.

Källa: Pilgrimsmusslor: http://www.ica.se/recept/forforiskt-goda-pilgrimsmusslor-630248/
Risotto: Jörgen Engdahl, Elektrolux Home

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar