söndag 25 maj 2014

Palt

Ingredienser:

2 kg mandelpotatis (ev. även 1-2 kokta potatisar)
1 msk salt
3½ dl vetemjöl
1½ dl kornmjöl
småtärnat, rimsaltat bog- eller sidfläsk

1 msk salt till ca 6 liter vatten.

Gör så här:
Skala potatisen. Finriv potatisen (eller använd matberedaren, den fina hålskivan). Blanda med salt, vete- och kornmjöl. Rör ihop med slev. Om det verkar blött, tillsätt lite extra vetemjöl. Det kan behövas medan man rullar palt om det vätskar.
Koka upp vattnet (inkl. salt) och ha det klart sjudande när det är dags att trilla palten. Ställ en träslev i grytan.
Ta en handfull paltsmet och tryck en liten grop i palten där fläsket läggs. Vik ihop och forma runda bollar. Lägg palten i sleven och sänk ner i grytan. Låt den ligga kvar i sleven tills nästa palt ska i. Vänd försiktigt sleven så att palten inte går sönder.
När alla paltar är i grytan, låt sjuda ca 2-2,5 timmar. Efter en liten stund, kontrollera att ingen palt fastnat i botten.

Kommentarer:
Servera med lingonsylt, smör och mjölk såklart :-) Nymodighet som jag dykt på, är att röra ihop smör med lite sirap och äta till.

Källa: Karin Svedin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar